Hankkeen aktiivinen toiminta on nyt päättynyt, ja pääset tutustumaan hankkeen tuloksiin sekä loppuraporttiin täällä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena oli rakentaa korkeakoulut, tutkimuslaitokset sekä teknologian ja liiketoiminnan osaajat yhdistävä verkosto, kehittää kestävä ruokajärjestelmä 2.0 sekä luoda uutta kannattavaa liiketoimintaa ja työpaikkoja ruokaketjun ympärille. Kaikki hankkeen materiaalit jäävät tarkasteltaviksi verkkosivulle toistaiseksi.
Mikäli olet kiinnostunut seuraamaan Turun yliopistossa tehtävää ruokaketjun tutkimusta ja kehittämistoimintaa jatkossakin, voit liittyä Turun yliopiston Flavoria®-tutkimusalustan sähköpostilistalle. Postituslistan kautta viestimme ajankohtaisista tapahtumista, kehityksestä sekä Flavorian puitteissa tapahtuvasta tutkimuksesta.
Food Tech Platform Finland kestävän ruokajärjestelmän jäljillä
Food Tech Platform Finland -hankkeen tavoitteena oli kehittää kestävä ruokajärjestelmä 2.0 yhdistämällä tutkimus, teknologia ja liiketoiminnan osaajat. Kaksivuotinen hankkeemme on tulossa päätökseensä, ja tiistaina 31.8.2021 klo 9–11 järjestettävässä loppuwebinaarissa tulemme kertomaan, miten onnistuimme ja mihin suuntaan kehityksessä ollaan nyt menossa.
Mari Sandell (Food Tech Platform Finland) – Avaussanat
Laura Forsman (Food Tech Platform Finland ja Viikki Food Design Factory) – Food Tech Platform Finlandin tilinpäätös
Mika Kukkurainen (Nordic FoodTech VC) – FoodTech tänään ja huomenna
Raseko (Tomi Aho, Olli Vuorinen ja Eira Lipponen) – FoodLaboratory & FoodTech -aktiviteetit
Tarja Nuotio (Varsinais-Suomen liitto) – Varsinais-Suomen liiton terveiset
Michaela Lindström (Hailia Oy) – Case Hailia – varsinaissuomalainen uusi foodtech start-up
Puheenvuorot ovat kestoltaan noin 10-25 min, ja osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä, joihin vastataan puheenvuorojen välissä tai webinaarin lopussa.
Globaalissa ruokajärjestelmässä on erilaisia haasteita. Ruokaa heitetään valtavasti hukkaan ja samalla moni ihminen maailmassa saa ruokaa syödäkseen liian vähän. Luonnon raaka-aineita ei hyödynnetä resurssitehokkaasti ja kestävästi. Ennusteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä maailman väkiluku on kasvanut 26 % nykyisestä ja 80 % maailman ruoasta käytetään kaupungeissa. Ruoan tuottamiseen eivät riitä nykyiset keinot. Sekä ruoan tuotanto että kuluttaminen tarvitsevat systeemistä muutosta.
Food Tech Platform Finland – Ruokajärjestelmän innovaatioprosessin uudistava ekosysteemi -hanke syntyi alueellisista ja eurooppalaisista lähtökohdista. Se perustuu Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen Innovatiiviset ruokaketjut -teemaan sekä EU:n FOOD 2030 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman linjauksiin kestävästä ruokajärjestelmästä. Ruokaketjuilla on Varsinais-Suomessa merkittävä aluetaloudellinen rooli.
Nykyisen ruokajärjestelmän päivittäminen kestävän kehityksen ja kiertotalouden vaateisiin on yksi keskeisimpiä toimia ilmasto- ja luontokatokriisien voittamisessa. Varsinais-Suomessa ruokaketjut ovat lisäksi paikallisen aluetalouden näkökulmasta erittäin merkittävässä roolissa. Vaikka linkkejä ruoka-alan eri toimijoiden välillä jo onkin, niitä tarvitaan yhä enemmän ruokajärjestelmän kompleksisten haasteiden kääntämisessä uusiksi kasvun ja kehityksen mahdollisuuksiksi. Tätä varten joukko paikallisia ruokajärjestelmän kehittäjiä kokosi tavoitteita ja kärkiteemoja innovatiivisia ruokaketjujen kehittämiseksi Varsinais-Suomessa. Työn päämäärä on edistää alueellisen ja kansallisen yhteisyön tiivistämistä ja kehitysinvestointien houkuttelemista Varsinais-Suomeen osana kansallista ja kansanvälistä yhteistyötä.
Helmikuun 11. päivänä 2021 pidämme tietoisku-webinaarin V-S alueen toimijoille Innovatiivisten ruokaketjujen kuudesta kärkiteemasta tulevaisuuskuvineen. Tilaisuuden tavoite on tuoda paikallisten alan toimijoiden, ja erityisesti yritysten ja alueellisten päätöksentekijöiden tietoisuuteen kärkiteemojen tutkimus- ja kehitystoiminta ja sitä keskeisesti tekevät tahot yhteisten intressien ja verkostoitumisen edistämiseksi. Uudet ruokajärjestelmäinnovaatiot syntyvät vain monialaisten osaajien yhteisten ponnistusten tuloksena.
Tervetuloa mukaan nostamaan Varsinais-Suomi entistä parempiin asemiin innovatiivisten ruokaketjujen ja kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa!
Ruokajärjestelmän kehittäjät -ryhmän puolesta, Laura Forsman Food Tech Platform Finland & Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus Turun yliopisto
Ruokajärjestelmän kehittäjät -ryhmä: Food Tech Platform Finland & Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus, Turun yliopisto, Laura Forsman Brahea-keskus, Turun yliopisto, Johanna Mattila ja Sanna Vähämiko Luke, Marjo Keskitalo Valonia, Riikka Leskinen Yrityssalo Oy, Hilkka Halla ja Jukka Heinonen Turku Business Region, Anne Muurinen Saaristomeren kalatalouden toimintaryhmä, Maria Saarinen Varsinais-Suomen liitto, Salla-Maria Lauttamäki Turun kaupunki, Suvi Haukioja MTK -Varsinais-Suomi ry, Terhi Löfstedt Täsmäviljely Foorumi, Olli-Pekka Ruponen
Tavoitteet
Kärkiteemat
Varsinais-Suomen alueen erityisosaaminen näkyy kuudessa valitussa kärkiteemassa, jotka ovat maailmanlaajuisesti merkityksellisiä innovatiivisten ruokaketjujen ja kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa:
Innovatiiviset ruokaketjut – NYT! WEBINAARI,
11.2.2021 klo 13:00 – 15:30
OHJELMA
I. Älykään erikoistumisen idea Salla Lauttamäki – (Varsinais-Suomen Liitto) ja Miia Paananen (Turun kaupungin Brysselin konttori)
II. Yritys-tutkimus-kehittäjä –yhteistyö innovaatioiden lähteenä – Paavo Kosonen ja Laura Forsman (Turun yliopisto)
Photonics for Food Industry Webinar: November 26, 2020, 1pm – 3pm, Enabling agri-food industry transformation
Photonics Finland and Food Tech Platform Finland are organizing a webinar for finding new opportunities for developing the agri-food industry through the use of photonics. The event is free of charge.
Digitalization of the agri-food industry is underway and driven by new tech, of which photonics is a key enabling technology. Photonics provide opportunities throughout the whole food value chain, such as more efficient greenhouse growing, quality monitoring, sanitizing, traceability and many more. The potential of photonics in food industry is constantly growing as new applications and challenges are found to be solved.
The webinar brings together food and photonics companies and experts to discuss new photonics solutions and new opportunities suitable for the use of photonics in the food industry. Join us, hear, and discuss the added value that this growing branch of technology can bring to the food industry.
1:00-1:15 Foot Tech Platform Introduction, Laura Forsman, Program Leader for Food Tech Platform Finland, University of Turku
1:15-1:30 Photonics Finland Introduction, PhD Ana Gebejes, Head of Projects at Photonics Finland
1:30-1:45 Photonics in digitalized agrifood ecosystem, PhD Heikki Aro, R&D Manager (PhD, Food Chemistry), HKScan Corporation
Energy efficient LED grow lights controlled by plants and AI, PhD Mikko Tikkanen, Assistant professor, University of Turku, Business Finland L-LED project
1:45-2:00 Application of photonics in crop growth and quality control in the food production chain, Professor Markku Keinänen, Research manager, University of Eastern Finland, Department of Environmental and Biological Sciences
2:00-2:15 Why should you now consider spectral imaging for agri-food applications?, PhD Pavel Paclik, Director, perClass BV
2:15-2:35 Case Flavoria® research restaurant and bio waste monitoring, Pauliina Ojansivu, Research Coordinator at Flavoria® research platform, and Minna Lapinlahti-Aaltonen, Product Specialist ESCflow| Quality Support, Process & Energy, Elomatic Oy
Ovatko data ja ruokateknologia Suomen ruoka-alan tulevaisuuden menestystekijöitä?
Foodtech Platform Finland ja Gaia Consulting selvittivät Resilience Drive-työpajoissa yritysten näkemyksiä sopeutumisesta sekä nykyiseen että tuleviin kriiseihin
Etäyhteyksin järjestetyissä kahdessa Gaian fasilitoimassa työpajassa oli mukana joukko aktiivisia toimijoita, joiden kokemukset vuoden 2020 tapahtumista ovat arvokasta tulevaan varauduttaessa. Oheinen kaavio kuvaa osallistujien esille tuomien ilmiöiden arvioitua merkittävyyttä, joka toisessa työpajoista tuotettiin. Useista kiinnostavista havainnoista kiinnittyi huomio erityisesti datan, uusien ruokateknologioiden ja liiketoimintaekosysteemien merkitykseen.
Mikä toimintaympäristössä muuttuu?
Ruokaan liittyvän datan hyödyntäminen arvioitiin pysyvimmäksi muutokseksi, joka on luonteeltaan myös merkittävä. Kun kansainväliset toimijat tulevat joka tapauksessa hyödyntämään ruokaan liittyvää dataa, kansallisilla toimijoilla on korkea aika hakea asiassa yhteisiä intressejä ja ratkaisuja.
Tässä Food Tech Platform Finlandilla on selkeä katalysaattorin rooli. Parhaillaan olemme valmistelemassa kahta ruokadataan liittyvää kiinnostavaa aloitetta. Toinen niistä liittyy koko ruokaketjun digitalisaatioon ja lisäarvon kasvattamiseen datan avulla, ja toinen datan valjastamiseen entistä helppokäyttöisimmäksi ratkaisuiksi henkilökohtaisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä.
Myös liiketoimintaekosysteemit nähtiin resilienssipajoihin osallistuneiden mielestä mahdollisuutena kasvattaa kaikkien kakkua. Niissä on lähdettävä liikkeelle kokeillen, puhtaan intressivetoisesti tuoden yhteen erilaisia ydinosaamisia. Toiminnan sparraajiksi pitää löytyä riittävän laajasti ajatteleva asiantuntijatiimi. Radikaalit teknologiset ja mm. ruokahygieniaosaamiseen liittyvät ratkaisut halpoihin ruoantuotannon menetelmiin arvioitiin potentiaalisiksi kasvumahdollisuuksiksi jatkossa. Kokonaisuus voi koostua useamman toimijan panoksesta.
Resilienssipajojen tulokset vahvistavat aiempia signaaleja yritysten kokemista tarpeista ruoka-alan murrosvoimien ja kasvun mahdollistajien osalta. Mistä kulmasta sinua nämä tunnistetut aiheet kiinnostaisivat eniten ja kenen kanssa näet parhaat edellytykset tarttua mahdollisuuksiin?
Digitalization enables new innovative business models in food retail
The digitalization of food retail is one of the most disruptive business developments currently emerging, and signifies interesting opportunities for new players. For consumers, it means more convenience and larger assortments delivered home, as well as genuinely new added value to grocery shopping. Especially the latter is often offered by creative new startups. Indeed, new kinds of food platforms and grocery delivery services are emerging. For example, the local produce trend is driving digital, regional food co-ops, with unmanned pick-up centers backed up by technical solutions such as RFID tags and electrical keys. And recently, a Finnish startup Venner has launched a novel social impact business model where consumers can harness their grocery shopping for the purpose of donating a meal kit of healthy vegetarian food to disadvantaged families.
Food Tech Platform Finland hosted a panel discussion at the SHIFT Business Festival for raising the awareness on the possibilities and the threats of this development both for food businesses and the tech and software businesses.
The event is free of charge! This event will be held in English!
Photonics Finland and Food Tech Platform Finland are organizing this webinar for finding new opportunities for developing the agri-food industry through the use of photonics.
Digitalization of the agri-food industry is underway and driven by new tech, of which photonics is a key enabling technology. Photonics provide opportunities throughout the whole food value chain, such as more efficient greenhouse growing, quality monitoring, sanitizing, traceability and many more. The potential of photonics in food industry is constantly growing as new applications and challenges are found to be solved.
This webinar brings together food and photonics companies and experts to discuss new photonics solutions and new opportunities suitable for the use of photonics in the food industry. Join us, hear, and discuss the added value that this growing branch of technology can bring to the food industry.
What can you expect:
2h webinar
variety of speakers from photonics and food industry
Uudet nopeasti kehittyvät teknologiat kuten fotoniikka vaikuttavat koko elintarviketeollisuuden arvoketjuun pellosta pöytään saakka. Riittävä valo ei ole enää pelkästään kasvun perusedellytys, vaan sitä soveltamalla pystytään parantamaan kasvua, mittaamaan lannoitteiden ja torjunta-aineiden tarvittavat määrät, tunnistamaan ruokaväärennökset, desinfioimaan laitteet ja tuotantotilat, mittaamaan elintarvikkeen ominaisuudet kuten rasvapitoisuus, proteiinit, sokerit sekä kokonaisenergiamäärä tai vaikkapa hedelmän kypsyys.
Älykkäät järjestelmät tuovat mukanaan automaation ja keskenään keskustelevat koneet, jotka saavat tietonsa fotoniikkaan perustuvien silmien eli sensoreiden avulla. Uudet ratkaisut tehostavat laadunvalvontaa, tuhoavat mm. UV-valon avulla tehdastilojen mikrobeja ja vähentävät kemikaalien käyttöä bakteerien torjunnassa estäen samalla vastustuskykyisempien bakteerikantojen muodostumisen.
Elintarviketeollisuuden globaaleja haasteita ovat muun muassa kaupungistumisen ja ilmaston lämpenemisen tuomat kasvatusolosuhteiden muutokset sekä jatkuvasti kasvava väestömäärä, johon ruuantuotannon täytyy pystyä kestävästi vastaamaan. Fotoniikan avulla pystytään löytämään ratkaisuja kaupungistumisen ja uusien kasvatusolosuhteiden tarpeisiin. Optimoitu kasvatus mahdollistaa resurssien tehokkaan käytön sekä nopeamman ja laadukkaamman elintarviketuotannon.
Ratkaisut näkyvät kaupungeissa esimerkiksi yleistyvinä vertikaaliviljelminä tai led-valaistuksella kontrolloituina, suljettuina kasvatusympäristöinä. Erilaiset sensoriteknologiat tuottavat uutta tietoa koko elintarvikeketjulle sekä kuluttajille. Mittalaitteet ovat kehittyneet pieniksi ja hinnaltaan edullisiksi mutta myös helposti integroitaviksi komponenteiksi, mikä lisää niiden houkuttelevuutta soveltajien sekä myös kuluttajien keskuudessa.
Fotoniikka on nopeasti kehittyvä, mahdollistava teknologia, jonka potentiaali elintarvikealalla kasvaa sitä mukaa, kun uusia sovelluskohteita ja haasteita ratkaistavaksi löydetään. Kolmipäiväisen tapahtumamme tiistain 26.11. ruokaohjelmapolku on suunnattu elintarvike- ja fotoniikka-alan yrityksille sekä asiantuntijoille. Tavoitteena on toimijoiden välinen verkottuminen sekä uusien elintarvikealan käyttöön soveltuvien ratkaisujen ja mahdollisuuksien löytäminen. Tule mukaan kuulemaan sekä keskustelemaan mitä lisäarvoa uudet teknologiat voivat tarjota elintarvikealan käyttöön.
The Embassy of Finland in Singapore and Business Sweden are calling the attention of Finnish and other Nordic Agri-food tech companies and innovators to look towards Singapore and Asia on October 7!
Date: October 7 Time: 9:00 am-10:30 am CET / 10:00 am – 11:30 am Finland Register here:https://lnkd.in/g7UNuc2 Additional information: riku.makela@formin.fi
Join the webinar to know more about the future of Agri-food tech, Alternative Proteins and Urban Agriculture in Asia and how your company can leverage Singapore as a gateway to international expansion.
Can you solve the world’s greatest challenge of feeding a growing population while remaining sustainable to the planet?
More than two-thirds of world’s megacities will be located in Asia by 2025. To feed them sustainably, the agriculture and food industry will need to transform over the next decade. Singapore is emerging as the Agri-food tech capital, as government invests 72b US$ to prepare for the climate and Covid19 crisis. Singapore presents a gateway into the rest of Asia for Nordic Agri-food tech companies with opportunities in RnD, investments and strategic collaborations.
FOOD TECH PLATFORM FINLAND JA BASTU ESITTÄVÄT: Keinoja ruokaketjun resilienssin parantamiseen, 30.9. & 21.10.
Kahdessa digitaalisessa työpajassa pureudutaan suurimpiin haasteisiin ja niiden konkreettiseen ratkaisemiseen. Työpajoihin kutsutaan varsinaissuomalaisia ruokaketjussa ja sen lähellä toimivia yrityksiä. Tilaisuudet kohdennetaan osallistujien tärkeimpinä pitämiin haasteisiin perustuen ennakkoon toteutettuihin yrittäjähaastatteluihin. Työpajat fasilitoi Gaia Consulting.
Aika:PAJA 1: 30.9.2020 klo 15-17 ja PAJA 2: 21.10.2020 klo 15-17 Paikka: digitaalinen ympäristö
FOOD TECH PLATFORM FINLAND @SHIFT, Digitalization and systems thinking for sustainable food business (Futures stage), 27th of October
Disruptive innovations enabling the transition towards a more resilient food system are urgently needed throughout the food supply and value chain. Essential factors making the paradigm shift possible are digitalization and the consequent new business models concerning the distribution of food products.
In a panel discussion at SHIFT hosted by the Food Tech Platform Finland, we will reflect on the recent developments and future implications of digitalizing food with prominent experts within food and digital businesses. Especially we will distill the lessons learned from the larger development of the platform economy and its prospects in providing novel added value in the sustainable, resilient and ethical food business of tomorrow.
After the panel discussion, Food Tech Platform will guest host a workshop for companies interested in taking advantage of the digitalization happening in their field of business (like food distribution) at current. The workshop is facilitated by Sofokus.
PANEL DISCUSSION by Food Tech Platform Finland Arhi Kivilahti, Founder & Retail analyst, Ada Insights – expert on online business and the transformation of retail chains into online suppliers Tuulia Järvinen, Co-founder & CEO, Venner – founder of Venner, a social impact startup offering a social innovation model, that is currently being piloted in the UK Markus Varsikko, CEO, Dash Retail – expert on Amazon and leading a consultancy focused on helping Nordic companies on-board to Amazon platform successfully Commentator: Tomi Neulanen, Digital Business Consultant, Sofokus – expert ondigital value creation and platform business
Hosted by Laura Forsman, Program Leader at Food Tech Platform Finland
Time: 27th of October, at 14:00 – 15:15 Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage) Tickets: https://theshift.fi/tickets/
WORKSHOP by Sofokus & Food Tech Platform Finland
Time: 27th of October, at 15.30 – 16.45 Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage) Tickets: https://theshift.fi/tickets/
Save the date: Export possibilities in Singapore and Asia, webinar, 7th of October
Singapore aims at elevating its food sovereignty from current 10% to 30% in the next 10 years. This ambitious objective calls for various solutions in food tech related fields. For connecting the supply with this demand, the Embassy of Finland in Singapore and Business Sweden organize a webinar regarding opportunities on this market. One of the objectives is to find companies for a market entry program to be launched later on.
Time: 7th of October, at 9:00 Finland / 14:00 Singapore NOTE: the schedule is subject to change Place: link to the webinar to be distributed later Additional information: riku.makela@formin.fi
Tarve laajentaa länsimaisen kuluttajan ruokavaliota uusilla, kestävän kehityksen raaka-aineilla kasvaa, kun ilmastokriisi ja biodiversiteetin heikkeneminen edellyttävät muutoksia nykyisiin ruokailutottumuksiin. Projekti FoodiEX kehitti uuden T&K –menetelmän, jolla jalostaa tulevaisuuden ruokaa alihyödynnetyistä, ”vaikeista” raaka-aineista. Se perustuu tieteelliseen tietoon ihmisen moniaistisesta ruokakokemuksesta ja co-creation metodiin, jossa ruokavaikuttajat, eli keittiömestarit ja ruokabloggaajat tuovat osaamisensa konseptointi- ja kehitystyöhön.
Tule mukaan kuulemaan ja katsomaan, miten FoodiEX teki karjalanpiirakkaa jauhomadoista ja vegaanista jäätelöä kokonaisista kukkakaaleista. Tilaisuudessa kuullaan myös pienyrittäjä MinBy Oy:n esimerkki tavoista innovoida uutta alihyödynnetyistä raaka-aineista, sekä Blue Products hankkeesta, jota tehdään villikalojen kiinnostavuuden kohottamiseksi kohti huomisen ruokalautasia. Lisäksi mm. Compass Group kertoo keinoista vähentää ruokahävikkiä lounasravintoloissa.
From supply chain thinking to digitalized supply system thinking (Futures stage), 27th of October
Disruptive innovations enabling the transition towards a more resilient food system are urgently needed throughout the food supply and value chain. Essential factors making the paradigm shift possible are digitalization and the consequent new business models concerning the distribution of food products.
To help companies grasp these emerging opportunities, Food Tech Platform Finland arranges a panel discussion on the topic at the SHIFT business festival. We will reflect on the recent developments and future implications of digitalizing food with prominent experts within food and digital businesses. Especially we will distill the lessons learned from the larger development of the platform economy and its prospects in providing novel added value in the sustainable, resilient and ethical food business of tomorrow.
After the panel discussion, Food Tech Platform will guest host a workshop for companies interested in taking advantage of the digitalization happening in their field of business (like food distribution) at current. The workshop is facilitated by Sofokus.
PANEL DISCUSSION by Food Tech Platform Finland Arhi Kivilahti, Founder & Retail analyst, Ada Insights – expert on online business and the transformation of retail chains into online suppliers Tuulia Järvinen, Co-founder & CEO, Venner – founder of Venner, a social impact startup offering a social innovation model, that is currently being piloted in the UK Markus Varsikko, Founder & CEO, Dash Retail – expert on Amazon and leading a consultancy focused on helping Nordic companies on-board to Amazon platform successfully Tomi Neulanen, Digital Business Consultant, Sofokus – expert ondigital value creation and platform business
Hosted by Laura Forsman, Program Leader at Food Tech Platform Finland
Time: 27th of October Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage) Tickets: https://theshift.fi/tickets/
WORKSHOP by Sofokus & Food Tech Platform Finland
Time: 27th of October Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage) Tickets: https://theshift.fi/tickets/